Fjellskar Opp

Fjellskar opp arrangeres årlig den siste helgen av august. Løpet, som finner sted på Fjellskar i Fjell kommune, er et motbakkeløp i naturskjønne omgivelser. Løypen stekker seg over 3,3 km og deltakerne må forsere 273 høydemeter på sti og skogsveier på vei til målet. I 2016 var det Ingeborg Dahl som vant kvinneklassen og løp inn til en imponerende ny tid som så henne slå den gamle rekorden med hele 19 sekunder. Løyperekorden hun satt i kvinneklassen står ennå og er på imponerende 20 minutter og 54 sekunder. Den unge Magnus Tuv Myhre stakk av med seieren i herreklassen samme år med en tid på 17 minutter og 40 sekunder. Det var bare 1,28 bak løyperekorden som fortsatt holdes av Martin Sulland. Meget imponerende av den unge løperen som bare var 16 år da han løp inn til seier blant 89 påmeldte i herreklassen.

 

Beliggenhet

Fjellskaret er et pass i Hordaland og ligger i nærheten av Fjellskardalen, Knappskogfjellet og Hatlelia. Fjellskaret ligger også i nærheten av Ørjebekkvatnet, Stoavatnet og Langedalsvatnet. Fjellskaret selv har en høyde på 273 meter.

 

Arrangører

Fjellskaret opp ble startet på initiativ av Nordre Sande ILs skigruppe og er arrangert i samarbeid med Thorbjørnsrød IL og Gulliksrud IL. Løpet, som har vært arrangert årlig siden 2013, har et meget godt rykte på seg og de siste årene har løpet sett en rekke tilreisende ta turen for å måle krefter opp skaret. Alle deltakere tildeles deltakerbevis og alle pallplasseringer mottar en pengepremie på 1000 kroner samt at de får sitt navn på vandrepokalen. Deltakere kan konkurrere i fire klasser; herrer, damer, gutter og jenter. Det er også et eget barneløp som går av stabelen så snart alle de andre klassene er avsluttet. I tillegg til pengepremiene er det en rekke lokale bedrifter som stiller med premier til utmerkelser som til beste barn, raskeste pensjonist og beste nedtur. Premiene består av både fruktkurver, gavekort og sportsutstyr med mer.

 

Hvorfor delta på Fjellskaret opp?

Fjellskaret opp har som nevnt opparbeidet seg et meget godt rykte, og det selv om det er et meget profesjonelt organisert løp, er det åpent for alle og i bunn og grunn handler det om å komme seg ut og mosjonere. Et morsomt løp med et folkeliv få andre bakkeløp i Norge kan måle seg med.

 

Fjell kommune

Fjell er en kommune i Hordaland fylke og er en del av det tradisjonelle distriktet med navn Midthordland. Kommunen består av flere øyer vest for Bergen. Den største av øyene er Litlesotra, den nordlige delen av Store Sotra, Bildøy, Bjorøy, Misje og Turøy. Administrasjonssenteret i Fjell kommune er lokalisert i bygda Straume. Andre tettsteder i kommunen er Ågotnes, Fjell, Foldnes, Knappskog, Knarrevik, Kolltveit, Landro og Sekkingstad.

Grunnet åpningen av Sotra-broen i 1971, som så øykommunen få fastlandsforbindelse, har innbyggertallet stått mer eller mindre på stedet hvil siden 1970-tallet. Kommunens nærhet til Bergen så mange flytte eller ta seg jobb i Bergen. Siden 1972 har innbyggertallet faktisk økt med bare 6000 personer. Dog er tallet langt høyere på sommerstid, da mange innbyggere i Bergen og omegn har fritidsbolig i kommunen. I dag er det ca 25.000 innbyggere i kommunen.  Den 148 kvadratkilometer store kommune er den 357. største kommunen i Norge, men målt i innbyggertall er den lille kommunen den 42 største i Norge, da befolkningstettheten er 178,5 innbyggere per kvadratkilometer.

 

Kommunesammenslåing

I et felles kommunestyremøte for Fjell, Sund og Øygarden ble det den 21. juni 2017 det vedtatt at de tre skulle danne en ny storkommunen, som blir en realitet fra 1. januar 2020. Den nye kommunen skal bære navnet Øygarden og kommunesenteret er bestemt at skal plasseres på Straume i Fjell kommune. Etter lengre diskusjoner ble det også bestemt at man ikke skal introdusere et nytt kommunevåpen, men heller beholde våpenet til Sund kommune etter sammenslåingen.