Førde opp

Førde opp er et bakkeløp som har blitt en årlig tradisjon i byen siden det ble arrangert første gang i 2010. De fleste deltakerne melder seg på i mosjonsklassen hvor man ikke løper mot klokken, men heller tar det hele som en anledning til å komme seg ut i vakker natur med andre likesinnede mosjonister. Underveis i løypen det flere drikkestasjoner og det er ingen som ser ned på en om man ikke jobber seg hele veien opp til toppen. I tillegg til mosjonsklassen er det egne klasser for barn, en stafettklasse og en konkurranseklasse. Alle klasser starter i sentrum ved rådhuset og jobber seg videre langs elven og over Langebrua for man tar fatt på bystien som strekker seg opp 706 meter opp Hafstadfjellet. Den flate delen av løypen er på ca. 1 km. I det man starter på bystien har man først 180 trappetrinn før man går over på en ca. 1,5 meter bred grusvei som slynger seg videre opp fjellet. Totalt strekker løypen i Førde opp seg 2,8 kilometer i lengde.

 

Fokus på deltakelse

Førde opp ble ikke startet for å gi de aller sprekeste noe å konkurrere i, det ble startet for å oppfordre innbyggerne til å ta i bruk den flotte bystien og være i litt mer aktivitet. Ettersom deltakerne ble flere og flere har man også lagt til en egen løype for dem som ikke kan bestige trappene. Løpet heter Førde flatt og har vært arrangert samtidig med Førde opp de siste 4 årene. Er man dårlig til bens, sitter i rullestol eller har små barn i barnevogn, er Førde flatt en flott måte å komme seg ut sammen med likesinnede. Uansett hvilket av løpene man deltar i får man selvsagt medalje.

 

Førde kommune

Førde er en kommune i fylket Sogn og Fjordane. Det ligger i det tradisjonelle distriktet av Sunnfjord. Administrasjonssenteret er byen Førde, som i 2016 hadde 10 255 innbyggere. Andre steder i Førde kommune inkluderer Bruland, Holsen, Moskog og Haukedalen. Øyraneområdet i byen Førde er et stort industri- og handelsområde som tjener hele regionen. Den europeiske ruten E39 går gjennom kommunen og passerer ved innsjøen Holsavatnet. Førde Lufthavn Bringeland er den regionale flyplassen som ligger ca. 16 kilometer fra sentrum. Fra flyplassen er det direkteflyvninger til blant annet Oslo og Bergen. Flyplassen ligger faktisk i nærliggende Gaular kommune, like sør for grensen, men den har fått sitt navn fra regionens største by. Det største sykehuset i Sogn og Fjordane fylke er Førde sentralsykehus og NRKs regionale kontorer ligger i byen. Den internasjonale Førde Folkemusikkfestivalen avholdes hver sommer og tiltrekker seg årlig over 8000 besøkende.

 

National turistveg

Norsk Fylkesvei 13 (Fv13) er en av 18 nasjonale turistveier i Norge. Fra Førde kan man legge ut på en sightseeingtur med kulturattraksjoner som stammer fra 1800-tallet til dagens bymiljø. Distriktene Holsen og Haukedalen er typiske for vestlige norske landbrukssamfunn og lokker med et pittoresk dyrket landskap. Rørvikfjellet innbyr til lange gåturer i fjellet med fascinerende steinmurer og en fantastisk utsikt over Haukedalen. Langs Råheimsdalen og Eldalen til Gaularfjellet, vil du se et fantastisk landskap med flere av Norges største fossefall. Hele området har blitt anlagt med stier for besøkende. Fra toppen av Gaularfjellene kan man følge hårnålbuer ned til Vetlefjorden i Sognefjorden. De fantastiske kontrastene mellom bratte fjellsider, svingete veier og enorme fossefall er karakteristisk for regionens eksepsjonelle landskap.

 

Sunnfjordmuseet

Sunnfjordmuseet er et av fire distriktsmuseer i Sogn og Fjordane fylke. Hovedutstillingen til museet er en klynge av 25 restaurerte antikvariske bygninger plassert i et kulturlandskap som representerer samme periode. Disse bygningene gir et innblikk i liv og livsstil i Sunnfjord-distriktet rundt midten av 1800-tallet.