Lundehøgda Opp

Motbakkeløpet Lundehøgda opp ble første gang arrangert i 2013. Siden har det populære løpet blitt arrangert hvert år og flere og flere løpere kommer til for hvert år. Lundehøgda ligger i Ringsaker kommune og løypa det konkurreres i er 6,5 km lang og har en høydestigning på 450 meter. Løpet starter ved Garveriet like ved Moelven industrier, før den går videre opp Brugsveien hvor man følger stien ned til Møllerstua. Fra Møllerstua starter hardkjøret og på vei opp skal man forbi både Stapperud og høydebassenget. Fra høydebassenget, hvor man finner drikkestasjon nummer to, går løypa videre inn i skogen på vei opp mot Jøråsen. Etter å ha krysset Ringsvegen begynner man å se slutten på slitet. Herfra har man bare det bratteste stykket igjen før målgang opp på Lundehøgda.

 

Passer for alle

Lundehøgda opp er et flott bakkeløp som passer for de aller fleste, uansett kondisjon. Det viktigste er å delta og de fleste deltakerne deltar mer for turens del enn best mulig tid. På vei opp til Lundehøgda er det lagt inn tre drikkestasjoner og ved to av dem er det også lett servering for dem som føler at turen er viktigere enn målet i seg selv. Med unntak av traseen fra høydebassenget og opp til Jøråsen, er stien bred og fin, så man risikere på ingen måte å gå i veien for dem som konkurrerer om best tid. Det er kun mellom høydebassenget og Jøråsen at arrangøren ber alle holde en linje til høyre i løypen slik at de som ønsker kan komme seg raskest mulig frem kan komme forbi. Alt i alt er det fem klasser man delta i. Klassen for menn 16 til 100 år, klassen for kvinner 16 til 100 år og egen mosjonsklasse, med og uten tidtakning. I tillegg er det egen klasse for ungdommer i alderen 11- til 15 år og et barneløp.

 

Eget barneløp

Klokken 13.00 når tidskonkuransene er over og deltakerne er på vei ned, starter den egne barneklassen. Barneklassen er åpne for alle barn under 11 år og foreldre er selvsagt velkommen til å gå sammen med barna. Underveis i barneløpet, som går opp til Jøråsen, er det to drikkestasjoner og på toppen venter pølser og premier til alle som kommer opp.

 

Moeleven

Moelv er det nest største byen, etter Brumunddal, i Ringsaker kommune. Beliggende ved bredden av innsjøen Mjøsa ved munnen av Moelven, ligger byen omgitt av grønne skogkledde åser. Hjem til ca. 5.000 innbyggere består byen av noen kjøpesentre, jernbanestasjon, noen puber og restauranter. Største arbeidsgiver her er Moelven Industrier, en produsent av bygningsmaterialer og modulære konstruksjonsløsninger som brakker og ferdighus. Arkeologiske utgravninger har funnet spor av menneskelig bebyggelse i området helt tilbake til norsk steinalder. Frem til 1985 gikk europeisk rute E6 gjennom Moelv, men da Mjøsa-broen åpnet for trafikk, ble sentrum et lokalt senter. Det lokale idrettslag er Moelven IL, som også er meget engasjert i Lundehøgda opp.

 

Ringsaker kommune

Ringsaker er en kommune i Hedmark fylke. Det er en del av den tradisjonelle regionen Hedmarken og kommunens administrative senter ligger i den største byen Brumunddal. Ringsaker kommune ble etablert 1. januar 1838. Kommunene Furnes og Nes ble siden fusjonert med Ringsaker 1. januar 1964. Ringsaker ligger på østsiden av Mjøsa, den største innsjøen i Norge. Kommunen grenser til Lillehammer mot nordvest; Øyer, Stor-Elvdal og Åmot i nord. Hamar i øst, Stange og Østre Toten i sør og Gjøvik i vest. Ringsaker har lange tradisjoner for jord- og skogbruk. Ringsaker ligger i det tradisjonelle distriktet Hedmarken, som er kjent for sitt vakre landskap med rullende grønne fjell og høyder. Skogen her består i all hovedsak av furuskog og har tjent innbyggerne godt i mange hundre år.