Roatoppen Opp

Roatoppen opp er et bakkeløp i nye Vindafjord kommune, tidligere Ølen kommune i Rogaland. Bakkeløpet ble avholdt første gang i 2015 og hadde allerede første året over 110 deltakere. Løypen det konkurreres i er 2.6 km lang og det høyeste punktet, hvor man finner målgang, er hele 502 meter over havet, Det betyr at man i løpet av løpet skal gjennom en stigning på nesten 350 meter. Roatoppen opp arrangeres siste helgen i august og er åpen for alle, men arrangøren anbefaler at alle deltakere er over 12 år.

 

Status og pengepremier

Roatoppen opp er et av få bakkeløp i Norge hvor man i tillegg til heder og ære også konkurrerer om pengepremier. Totalt er det 12.000 kroner i potten som fordeles på vinnerne i de forskjellige klassene. Det er også en egen tidsrekordpremie som vokser for hvert år tidsrekorden ikke blir overgått. Pengene til premiepotten kommer i stor grad fra deltakerne selv som betaler fra 150 til 200 kroner for deltagelse. Løpets mange sponsorer er også med på å bidra til premiepotten.

 

Klasser

Under Roatoppen opp kan man stille til start i fire klasser; herrer, damer, jenter og gutter. Vinneren av hver gruppe mottar en sjekk på 1500 kroner. Andre- og tredjeplass i hver klasse mottar henholdsvis 1000- og 500 kroner.

 

Ny løyperekord

Siden Roatoppen opp ble avholdt første gang har det ikke blitt satt noen ny løyperekord, verken i herre- eller kvinneklassen. Løyperekordpremien, som øker hvert år, er dermed på 3000 kroner i herreklassen og 1500 i kvinneklassen. Så er du lysten på å sette rekorder, kan du altså i 2018 vinne hele 6.000 kroner om du er førstemann opp Roatoppen.

 

Roatoppen opp fremstår i dag som et meget profesjonelt bakkeløp med en dyktig ledelse og meget gode sponsoravtaler. Ledelsen har planene klare for økning av antall deltakere i årene som kommer og alt ligger til rette for at Roatoppen opp kan bli et av Norges fremste bakkeløp innen få år.

 

Ølen kommune

Ølen er en tidligere kommune i fylkene Rogaland og Hordaland. Kommunen eksisterte fra 1916 til 2006 og opprinnelig var den en del av Hordaland fylke, men ble før kommunesammenslåingen i 2006 overført til Rogaland fylke før den ble oppløst og slått sammen med Vindafjord kommune. Siden 1 januar 2006 har de to kommunene vært kjent som Nye Vindafjord kommune. Den gamle Ølen kommune var på 181 kvadratkilometer og var lokalisert på sørsiden av Bjoafjorden og øst for Ålfjorden. Ølens administrative sentrum var å finne i Ølensjøen, før sammenslåingen som så det nye kommunesenteret flytte til Vindafjord. Ølen kommune utgjør i dag den nordlige delen av den nye kommunen Vindafjord i Rogaland fylke.

 

Historien

Ølen senter ble etablert som en kommune 1. juli 1916 da den ble splittet fra Fjelbergs storkommune. Først hadde Ølen 1.715 innbyggere, men 1. januar 1964 ble nabobygden Vikebygd oppløst og den østlige delen av kommunen, med en befolkning på 578 personer, ble fusjonert inn i Ølen kommune. Den 1. januar 2002 ble Ølen kommune overført administrativt fra Hordaland fylke til Rogaland fylke og den 1. januar 2003 holdt folket i Ølen og den nærliggende kommunen Vindafjord en folkeavstemning om en eventuell kommunesammenslåing. Mer enn 70% av de som stemte, stemte for en sammenslåing i håp om bedre kommunale tjenester for hele befolkningen. Den 1. januar 2006 fusjonerte Ølen og Vindafjord og dannet en større kommune kalt Nye Vindafjord. Den nye kommunen dekker et areal på 621 kvadratkilometer og er dermed den 180. største av kommunen blant Norges 426 kommunene. Vindafjord er også den 127. mest befolkede kommune i Norge med en befolkning på 8.828. Kommunens befolkningstetthet er 14,7 innbyggere per kvadratkilometer, og befolkningen har økt med 8,8% bare siden sammenslåingen.